Vader Noorse schutter "in shock"

Jens Breivik, de biologische vader van de verdachte van de aanslag en de schietpartij in Oslo, was "in shock" toen hij de foto van zijn zoon op de websites van de kranten zag.

drombouts

"Ik las het nieuws op het internet en plots zag ik zijn naam en foto. Het was een schok, ik ben er nog altijd niet goed van", zei de vader aan de Noorse krant Verdens Gang. Hij is gepensioneerd, leeft in Frankrijk en wist naar eigen zeggen niet waar zijn zoon mee bezig was.

De ouders van Anders Behring Breivik (foto) gingen kort na de geboorte van de jongen uit elkaar, legde de vader uit. In 1995, toen Anders 15 of 16 jaar oud was, verloor hij het contact met zijn zoon.

Diplomaat

De vader wordt vermeld in het 1.500 pagina's tellende manifest dat Anders Behring kort voor de feiten verspreidde. Daarin legt de zoon uit dat zijn vader, een diplomaat die in Londen en Parijs op post was, kort na zij geboorte hertrouwde, terwijl zijn moeder met een militair huwde die zijn stiefvader werd.

De biologische vader en zijn nieuwe vrouw, die in Parijs woonden, vroegen de hoede over het kind aan, maar het verzoek werd door het Noorse gerecht afgewezen.

Graffiti

"Ik had een goede relatie met hem en zijn nieuwe vrouw", maar de contacten hielden op ("hij was niet opgezet met mijn graffitiperiode tussen 13 en 16 jaar") en de vader ging niet in op een vraag tot weerzien enkele jaren geleden.

In het manifest schreef hij nog dat zijn biologische ouders allebei sympathisanten van de Arbeiderspartij waren, het doelwit van de aanslagen in Oslo.

Unabomber

Over dat manifest is intussen bekendgeraakt dat Breivik grote delen gekopieerd heeft uit dat van de Amerikaan Theodore Kaczynski, bijgenaamd de Unabomber. Dat schrijft de Noorse krant Aftenposten. Kaczynski verzond bijna twintig jaar lang bombrieven en maakte drie doden en 23 gewonden.

In zijn manifest zet Breivik in 1.500 pagina's zijn motieven uiteen voor de massale moordpartij.

Aangeboden door onze partners