Dodelijke slachtoffers Noors drama herdacht in Domkerk Oslo

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn zondagmiddag de 92 dodelijke slachtoffers herdacht van de aanslagen vrijdag. Koning Harald en zijn echtgenote Sonja woonden de plechtigheid in de Domkerk bij.

kscherpenberg

Naast hen zaten kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Een woordvoerder van de kerk meldt dat eveneens de Noorse regering, leiders van de politieke partijen en de kerkelijke leiding aanwezig waren.

Er was ook nog ruimte voor de 'gewone' kerkgangers. Ze waren voornamelijk in het zwart gekleed.

De Domkerk ligt in vogelvlucht op zo'n 250 meter van de plaats waar vrijdag een explosie plaatsvond, die van zeven mensen het leven eiste.

Politiechef Sveinung Sponheim maakte zondag op een persconferentie duidelijk dat er naast de 92 doden ook 97 gewonden zijn. Enkele mensen worden nog vermist.

De 32-jarige verdachte heeft er geen problemen mee dat ze hem aan een psychisch onderzoek zullen onderwerpen. Zo meldt zijn advocaat, Geir Lippestad, nog. Breikvik zou maandag tijdens zijn verhoor meer uitleg geven over zijn motieven.

Operatie

Speciale eenheden van de Noorse politie zijn intussen met een operatie bezig in het oosten van Oslo. Dat heeft een woordvoerder laten weten. De operatie houdt verband met het onderzoek naar de dubbele terreuraanval van vrijdag waarbij 92 doden vielen, maar meer details zijn er niet.

Lees ook: Breivik (32): "Mijn actie was wel wreed, maar noodzakelijk"