Steunpakket "zonder wanbetaling" voor Griekenland

De staats- en regeringsleiders van de zeventien eurolanden hebben donderdag een akkoord bereikt over een nieuw steunpakket van 109 miljard euro van Europa en het IMF voor het noodlijdende Griekenland, waar de private sector nog eens bijna 50 miljard euro bovenop legt.

ghouben

In totaal gaat het nu om 159 miljard. Het geld komt bovenop de 110 miljard van vorig jaar.

De inbreng van private banken in het tweede steunpakket voor het noodlijdende Griekenland is "geen wanbetaling", ongeacht wat de ratingagentschappen in de komende dagen zullen beweren. Dat heeft premier Yves Leterme donderdagavond beklemtoond.

De eurolanden hopen zo een besmetting van de hele eurozone te vermijden. Tegelijk krijgt het Europese noodfonds EFSF gevoelig meer armslag om nieuwe crisissen te voorkomen.

Frans-Duits een-tweetje

De uitzonderlijke eurotop kwam er pas na dagenlang getouwtrek. De druk was hoog, omdat de crisis het voortbestaan van de euro zelf in gevaar bracht. Uiteindelijk kwamen zwaargewichten Duitsland en Frankrijk woensdagnacht tot een vergelijk dat ze met de vijftien anderen verfijnd hebben.

Verdubbeling looptijd

Om die leningen voor de probleemlanden draaglijker te maken, komt er ook een verdubbeling van de looptijd tot "minstens" vijftien jaar. Daardoor kunnen de intresten verlaagd worden naar 3,5 procent, tegenover gemiddeld 4,5 procent nu.

Structureel ziet het Europees noodfonds EFSF zijn bevoegdheden tot slot gevoelig uitgebreid. Het zal voortaan zelf schuldpapier kunnen opkopen bij private investeerders op de secundaire markten. Dat was een eis van de Europese Centrale Bank, die als enige waardeloze obligaties moest opdweilen. Het EFSF zal ook preventief geld kunnen lenen aan eurolanden in moeilijkheden. Van een bankentaks is geen sprake meer.

(Foto: De Griekse premier George Papandreou)