Franskiljon krijgt 12.000 dollar wegens aangesproken in 't Engels

Air Canada moet een Frans sprekend koppel 12.000 Canadese dollar schadevergoeding betalen om dat ze aangesproken werden in het Engels en niet in het Frans. Bovendien kreeg Michel Thibodeau een 7up in plaats van de Sprite die hij had willen krijgen. Michel Thibodeau noemt het vliegpersoneel van Air Canada "kwaadaardig, onderdrukkend en verwerpelijk", want zijn vragen werden steevast in het Engels beantwoord. Thibodeau spreekt nochtans vloeiend Engels.

ghouben

Het dus blijkbaar niet alleen in de Brusselse rand dat Franstaligen stennis maken. Thibodeau en zijn vrouw hadden tegen Air Canada een claim ingediend van meer dan 500.000 Canadese dollar. "Dit was een schending van mijn taalkundige rechten, en op een gegeven moment moet je opkomen voor je rechten of ze verliezen", aldus Michel Thibodeau na de uitspraak eind vorige week.

Dure 7up

Dat is dus een erg dure begroeting in het Engels door het cabinepersoneel en een even dure 7up die hem geserveerd werd door een Engelssprekende stewardess. Bovenop de schadevergoeding moet Air Canada ook de 6.982 dollar gerechtskosten van het koppel betalen. Het taalconflict deed zich voor in 2009 op een vlucht vanaf Ottawa.

Excuses in het Frans

Verdere boetes wegens overtreding op de taalwetgeving werden volgens cnews niet opgelegd omdat de vliegmaatschappij "serieuze inspanningen doet om te voldoen aan de wet".

Officieel is het land tweetalig, maar de nationalisten in het Franstalige Quebec zien dat graag anders. De uitspraak komt van een federale rechtbank en steunt op de Official Languages Act. Volgens deze wet moet Air Canada diensten leveren in zowel het Engels als het Frans. De luchtvaartmaatschappij moet ook haar excuses aanbieden, in het Frans.

(Archiefbeeld Photonews)