Defilé onder traditionele "drache nationale" op 21 juli

Op het Brusselse Paleizenplein heeft zich donderdag, op de nationale feestdag, het traditionele defilé op gang getrokken. Lange tijd zag het ernaar uit dat het droog zou blijven, maar terwijl koning Albert vooraf in de Wetstraat de troepen aan het schouwen was, gingen de hemelsluizen dan toch open. De "drache nationale" zoals de traditionele regenbui op deze dag wel eens genoemd wordt.

ghouben

De voltallige koninklijke familie was op de afspraak, met uitzondering van prins Laurent, niet meer uitgenodigd door het hof sinds de perikelen rond zijn Congoreis.

Heel wat politici onder de aanwezigen ook, met op kop ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). Namens de N-VA was alleen senaatsvoorzitter Danny Pieters aanwezig. Aan Franstalige kant vielen onder meer Laurette Onkelinx, Joëlle Milquet, Didier Reynders en Paul Magnette te spotten.

Grote thema's van het militair defilé zijn de operationaliteit van het leger, de buitenlandse operaties in Afghanistan, Libanon en Libië en de samenwerking in Benelux-verband. Een van de spectaculaire momenten was het luchtdefilé, met een colonne vliegtuigen die eerst tot in West-Vlaanderen waren gevlogen om vervolgens een bocht te nemen en langs de E40 naar Brussel te vliegen.

In totaal nemen iets meer dan 1.400 militairen, 88 wielvoertuigen, 30 vliegtuigen en 9 helikopters deel aan het militair defilé. Na het leger volgt de stoet van politie, brandweer, civiele bescherming en Rode Kruis. In principe rond 17.20 uur wordt het defilé besloten.