Oplossing voor Griekenland zal ook banken een duit kosten

De staats-en regeringsleiders van de zeventien eurolanden hebben donderdag ook een reeks Europese topbankiers uitgenodigd voor hun cruciale zoektocht naar een uitweg uit de schuldencrisis.

ghouben

Naast de voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet en de gouverneur van de Griekse centrale bank, zouden ook de toplui van enkele private banken naar Brussel afgezakt zijn.

Wie alvast mee aanschoven, waren de gouverneur van de Griekse centrale bank George Provopoulos en de voorzitter van de Unie van Griekse Banken Vassilis Rapanos. En natuurlijk was ook ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet van de partij. Hij zat woensdagavond al samen met Angela Merkel en Nicolas Sarkozy in Berlijn.

BNP Paribas

Voorts zakten ook Josef Ackermann van Deutsche Bank en Baudoin Prot van BNP Paribas naar Brussel af. Ackermann zit het directiecomité voor van het Institute of International Finance, de wereldwijde bankassociatie die al eerder met de EU onderhandelde over een oplossing voor Griekenland. BNP Paribas is dan weer de belangrijkse niet-Griekse bank die klappen dreigt te krijgen door de Griekse schuldproblemen.

Banken mee in het bad

Een en ander wijst erop dat de staats-en regeringsleiders de private sector wel degelijk mee in bad zullen trekken. Ook premier Yves Leterme liet dat bij aankomst op de top verstaan.

Indiscreties van Europese diplomaten doen uitschijnen dat onder meer gedacht wordt aan het terugkopen van Grieks staatspapier, aan het herschikken van de looptijden van Griekse leningen en een verlaging van de intrestregels.