Visser vangt uiterst giftige ratelslang langs E19 in Minderhout

In het Antwerpse Minderhout (Hoogstraten) heeft een sportvisser dinsdag een slang gevangen op een zandwinningsgebied langs de E19. Het ging om een erg giftige dwergratelslang uit de Verenigde Staten. Vermoedelijk is het dier ontsnapt uit een privécollectie.

drombouts

Het Blankenbergs Serpentarium ving de slang op, zo meldt de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA).

De visser kon de dwergratelslang zelf vangen, maar besefte allicht niet welk gevaar hij daarbij liep. Het gif van de slang veroorzaakt zwellingen en hevige pijnen met mogelijk ook weefselafsterving tot gevolg.

Voor kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kan een beet dodelijk zijn.

Vergunning

In België beschikt voor zover bekend enkel het Serpentarium in Blankenberge over de nodige serumbehandeling. Het is om die reden dat het diertje nu daar wordt opgevangen en sinds woensdag ook te bewonderen valt door het publiek.

De dwergratelslang behoort tot de familie van de groefkopadders. Het zijn bijzonder agressieve dieren die in het wild voorkomen in het zuidwesten van de VS.

In België mag de slang niet gehouden worden zonder vergunning. Volgens de KMDA worden dergelijke vergunningen slechts zelden verstrekt.

Beeld Google Maps