Wonnen Engelsen omdat ze geen harnas droegen?

Vechten in een harnas kostte dubbel zoveel moeite dan vechten zonder harnas. Het zou zelfs over belangrijke gevechten beslist hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep wetenschappers van de universiteit van Leeds.

cvandenboom

Onderzoekers lieten vier personen twee keer op een loopband lopen. Ze droegen eerst een replica van een 15de eeuws harnas, daarna geen. Uit de resultaten bleek dat ze dubbel zoveel energie verbruikten dan wanneer ze zonder harnas liepen.

Groot verschil

"Er was een groot verschil. Het dragen van het gewicht in de vorm van een harnas kost veel meer dan het dragen van datzelfde gewicht in de vorm van een rugzak", zei Dr. Graham Askew, hoofd onderzoeker van de universiteit van Leeds.

Een harnas zorgde ook voor een grote druk op de borst, wat de ademhaling bemoeilijkte. Soldaten hadden dus veel kracht nodig om vooruit te kunnen komen.

Azincourt

In 1415 triomfeerden de Engelsen, in de Slag om Azincourt, over de zwaargeharnaste Franse soldaten. Die overwinning was niet evident, want de Fransen waren met veel meer. De soldaten in harnas moesten echter door modderige velden en waren zo al uitgeput voor het gevecht begon.

"De harnassen wogen tussen 30 en 50 kilogram. Dat is een groot deel van het lichaamsgewicht van de drager. De Fransen hadden daardoor geen schijn van een kans", besluit dokter Andrews.

Bekijk het filmpje van de test via

Foto Photo News

Meer over BBC