Europese kritiek op Belgisch boerka-beleid

De Raad van Europa bekritiseert het Belgische verbod op een sluier die het hele gezicht van een vrouw bedekt. Dat meldt Thomas Hammarberg, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa. Het verbod wordt zaterdag 23 juli van kracht.

ssimons

In plaats van de vrouwen te bevrijden, isoleert en stigmatiseert het verbod vrouwen die een boerka of een nikab dragen, meldt Hammarberg. "De islamofobie en vooroordelen over moslims blijven de tolerantiegeest in Europa ondermijnen. Het debat over een verbod van de boerka en nikab in openbare plaatsen is daar een symptoom van", aldus de commissaris.

"Het verbod kan een schending van de Europese normen voor de rechten van de mens inhouden, vooral het recht op een privé-leven en een persoonlijke identiteit", onthult hij.

Van boete tot 7 dagen cel

Volgens de nieuwe wet riskeren vrouwen die dergelijke kledij dragen, een boete en een celstraf van maximaal zeven dagen en een boete van 137,5 euro.

Frankrijk was het eerste Europese land dat een dergelijke sluier verbood. Sinds de wet er in april dit jaar van kracht werd, kreeg een dertigtal vrouwen een proces-verbaal of werden de vrouwen vervolgd.

De Raad van Europa is een adviserend orgaan, waarvan 47 Europese landen lid zijn, ook Rusland en Turkije. De Raad heeft niets met de Europese Unie te maken.

Meer over het boerkaverbod in België vindt U op de,expertenpagina van John De Wit.

Foto Photonews