Vinokourov bevestigt afscheid als wielrenner

De Kazak Alexandre Vinokourov (Astana) heeft zondag bevestigd dat hij op 37-jarige leeftijd zijn fiets aan de haak hangt. Vinokourov moest opgeven tijdens de negende etappe in de Ronde van Frankrijk na een val.

ikerremans

Vinokourov herstelt momenteel van een operatie aan de kop van zijn rechterdijbeen. Aan France Télévisions bevestigde de Kazak dat hij het wielrennen voor bekeken houdt. "Ik beëindig mijn carrière, maar wil best binnen het Astanateam blijven werken. Ik zal nog wel fietsen, maar dan alleen als amateur om een beetje in vorm te blijven."

Vinokourov had voor het begin van de Ronde van Frankrijk aangekondigd dat dit zijn laatste seizoen zou worden. Na zijn valpartij in de negende rit van de Ronde van Frankrijk komt er nu een vervroegd einde aan zijn carrière.

Held

De Kazak stond in 2003 nog als derde op het Tourpodium en won ook vier ritten (Gap 2003, Briançon en Champs-Elysées 2005, Revel 2010). In 2007 werd hij betrapt op het gebruik van doping en zijn ritsuccessen in Albi en Loudenvielle werden hem ontnomen. Na zijn schorsing won Vinokourov voor de tweede keer Luik-Bastenaken-Luik (2010).

'Vino' werd in september 1997 prof en stond vooral bekend als aanvaller. Hij won de Vuelta (2006), de Dauphiné (1999), Parijs-Nice (2002, 2003), de Ronde van Zwitserland (2003) en de Amstel Gold Race (2003). Die resultaten en de zilveren medaille die hij veroverde in de wegrit bij de Olympische Spelen van 2000, leverden hem in Kazachstan een heldenstatus op.