Jaarlijks lopen 900 Belgische militairen verwondingen op

In de voorbije tien jaar hebben 9.000 Belgische militairen verwondingen opgelopen tijdens oefeningen of militaire operaties in het buitenland. De ongevallen gebeurden zelden in gevechtssituaties. Theo Francken, Kamerlid voor N-VA, eist dat er wordt ingegrepen.

kscherpenberg

Uit cijfers van uittredend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) blijkt dat in diezelfde periode (2000-2010) 20 militairen om het leven kwamen. In april werd zo nog een marinier ziek op het steunschip Godetia en overleed hij. In 2006 kwamen in Libanon drie militairen om het leven toen hun pantservoertuig van de weg af geraakte.

Tussen 2007 en 2009 raakten wel twaalf militairen gewond toen in hun buurt een bermbom tot ontploffing kwam. Maar volgens een analyse van de ernstige arbeidsongevallen is het merendeel sportgerelateerd of het gevolg van valpartijen en ongelukken met munitie.

Francken heeft het dan ook over een gebrekkige sportbegeleiding bij het leger en volgens de N-VA'er wordt het aangekocht rollend materieel te snel in gebruik genomen, zonder dat de mensen een doorgedreven opleiding krijgen.

Beeld: PhotoNews

Meer over Theo Francken