Duitse prijs voor Poetin lokt heel wat kritiek uit

Vladimir Poetin, de premier van Rusland, neemt op 3 oktober de Quadrigaprijs in ontvangst. Dat is een bekroning voor personen of organisaties die in hun dagelijks werk blijk hebben gegeven van vernieuwingsgezindheid en een pioniersgeest. Enkele vorige laureaten reageren misnoegd.

kscherpenberg

Vaclav Havel, voormalig president van Tsjechië en bekend als mensenrechtenactivist, heeft al laten weten dat hij de prijs, die hij twee jaar geleden kreeg, zal teruggeven als Poetin die ook krijgt. De Deense kunstenaar Olafur Eliasson deed dit al.

Het curatorium dat de prijs uitreikt, heeft lof voor de verdiensten van Poetin voor de betrouwbaarheid en stabiliteit van de Duits-Russische betrekkingen.

Tegenstanders menen echter dat de oud-president onvoldoende deed om de mensenrechten in Rusland te verbeteren. Een groene politicus is uit protest uit het comité gestapt.

Eerder ontving ook al zanger Thomas Quasthoff, de vroegere bondskanselier Helmut Kohl, de Afghaanse president Hamid Karzai, de Duitse strijdkrachten en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de Quadrigaprijs

Meer over Rusland