Grafschenners prutsen urne VU-senator Luyten open

Het oude Berlaarse kerkhof nabij de Sint-Pieterskerk is het mikpunt van vandalen geweest. De daders lieten een spoor van vernieling achter en openden zelfs de urne van ereburger Walter Luyten.

kscherpenberg

De daders hebben alle fatsoen laten varen. Ze prutsten de siliconendichting los en lichtten het deksel van de urne van Walter Luyten. Wat hun bedoeling was met de asse blijft een raadsel, maar volgens de eerste vaststellingen zouden de stoffelijke resten nog in de urne zitten.

De gerespecteerde politicus was veertig jaar gemeenteraadslid voor de Volksunie en later de N-VA in Berlaar. Hij was tussen 1981 en 1991 ook senator voor de VU. Bart De Wever noemde Luyten bij zijn overlijden in 2008 een erg trouwe partijsoldaat. De man kreeg prestigieuze eretekens in Baskenland en Litouwen voor de steun aan hun ontvoogdingsstrijd.

Luguber

Ook voor veel andere families was het de voorbije dagen even slikken als ze naar de begraafplaats gingen. Zo ook voor Hubert Vercammen toen hij het graf van zijn grootmoeder bezocht. "Ik zag hoe de rug van het graf helemaal was omgeduwd. Toen ik rondkeek, merkte ik dat er nog veel graven beschadigd waren. Er lag een fles wodka tussen de kruisjes van de gestorven Zusters van Berlaar. Enkele naamplaatjes waren afgestampt. Verscheidene ornamenten lagen tegen de grond, kasseien zijn losgestampt. En de zerk van een van de graven is opgetild en verschoven. Zeer luguber allemaal. Iedereen is aangeslagen", zucht hij.

Zelfs condooms gevonden

Walter Horemans (CD&V), burgemeester van Berlaar, denkt de oorzaak te kennen. "Sinds het einde van de examens hangen er blijkbaar groepjes jongeren van pakweg zestien jaar oud rond. Ze laten er zwerfvuil achter en verstoren de rust. Ze zijn al een paar keer weggejaagd, maar blijven terugkeren. In plaats van op een mooi plekje te gaan zitten, genieten ze er blijkbaar van om tussen de graven rond te hangen. Er zouden zelfs gebruikte condooms gevonden zijn. Wie doet dat nu tussen graven?"

Langs de toegangsweg is ook een opzichtig anarchieteken aangebracht. De tekst ernaast laat niets aan de verbeelding over: "De samenleving krijgt het vandalisme dat het verdient", staat er in het Engels.

Volgens de politie zijn er al minstens twaalf beschadigingen vastgesteld. Ze dateren waarschijnlijk van een week geleden. "Onze recherche onderzoekt wie achter deze feiten zit", zegt commissaris Jelle Cotemans van de politiezone Berlaar-Nijlen. Als de daders gevat zouden worden, wacht ze een gepeperde rekening.

Bert Provoost

Meer over Berlaar