Antarctica krijgt tsunami-alarm

Antarctica moet een systeem krijgen dat vroeg genoeg waarschuwt voor een tsunami. Dat hebben de lidstaten van het Antarcticaverdrag gezegd op een bijeenkomst in Buenos Aires. Ze willen ook dat het toerisme in de zone meer aan banden worden gelegd.

kscherpenberg

Dat er ooit een tsunami Antarctica bereikt, is weinig waarschijnlijk. Maar het grootste deel van de basissen op Antarctica bevindt zich aan de kust. Bovendien nemen de wetenschappelijke, logistieke en zelfs toeristische activiteiten er toe.

Het voorstel komt van Argentinië. Op de huidige prognosekaarten voor tsunami's komt Antarctica niet voor, wellicht omdat de menselijke aanwezigheid er te beperkt is, zeggen de Argentijnen. De landen van het Antarcticaverdrag gaan de instituten die deze prognoses maken, nu vragen hun modellen uit te breiden tot de kusten van Antarctica en een rapport op te stellen over de risico's voor de zone.

Antarctica staat niet bekend als seismisch gebied, zeggen experts, maar de laatste jaren werden wel grote bevingen geregistreerd met het hypocentrum (de plaats onder het epicentrum waar de beving ontstaat) in de zeebodem in het gebied. Een van die bewegingen werd in 2007 geregistreerd aan de Zuidelijke Orkney-eilanden, een andere in maart dit jaar aan de Zuidelijke Sandwicheilanden.

Cruiseschepen

Op de bijeenkomst in Buenos Aires kwamen driehonderd vertegenwoordigers samen van de landen die het vijftig jaar oude Antarcticaverdrag hebben ondertekend.

Ze willen ook dat er grotere beperkingen komen op het toerisme in de regio. Sinds de jaren negentig is het aantal toeristen er sterk gestegen, tot 46.000 toeristen per jaar. Dat is tien keer meer dan twintig jaar geleden. Dat komt vooral doordat veel poolschepen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden omgebouwd tot cruiseschepen, zegt José María Acero, ondersecretaris van het Antarcticaverdrag.

Door de financiële crisis is het cruiseverkeer in de regio met een kwart gedaald en voor het volgende seizoen verwacht men een gelijkaardige terugval, zegt de Internationale Vereniging voor Reisorganisatoren naar Antarctica.

Tijdens de bijeenkomst spraken de landen ook hun bezorgdheid uit over de gevolgen van de klimaatwijziging voor Antarctica. Volgens het VN-klimaatpanel is de gemiddelde temperatuur daar de laatste jaren vier keer sneller gestegen dan in de rest van de planeet. De volgende bijeenkomst vindt in juni volgend jaar plaats in het Australische Hobart.

Marcela Valente (IPS)

Aangeboden door onze partners