Als prematuur geboren Dieuwke na 7 maanden uit ziekenhuis

Dieuwke mag zeven maanden na haar geboorte het ziekenhuis verlaten. Het kind werd als prematuurtje geboren: vijftien weken te vroeg. Ze woog amper 460 gram en mat 24 centimeter.

kscherpenberg

Kathy Vervloet en Adriaan Boeykens uit Rijkevorsel mogen hun dochter eindelijk thuis verwelkomen en zijn daar uiteraard blij mee.

De vroeggeboorte kwam er door de ziekte van mama. Zij lijdt al sinds haar zestiende aan lupus, een vorm van reuma die het afweersysteem regelt. In de vijfde maand van de zwangerschap begonnen de twee "elkaar te vergiftigen".

Dieuwke redde het ondanks heel wat tegenslag. Zo kreeg ze een bloedklonter in haar buikje, die operatief verwijderd moest worden. Ze onderging ook een ingreep aan het hart en de ogen.

Mama mocht haar pas na een week voor de eerste keer vasthouden. Na vier maanden woog Dieuwke nog maar 2,4 kilogram en ze at nog niet goed. Wel mocht ze het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven verlaten voor het ziekenhuis in Turnhout.

Donderdag mag het kind toch naar huis. Haar longinhoud is wel nog niet helemaal in orde waardoor ze snel verkouden kan worden. "Pas wanneer Dieuwke drie jaar is, is alle achterstand weggewerkt. De dokters zeggen dat onze dochter geen blijvende schade zal ondervinden van haar vroeggeboorte", aldus mama in een corelio-krant.

Vervloet mag van de artsen niet opnieuw zwanger worden.

Archiefbeeld: PhotoNews

Meer over Rijkevorsel