"Overweldigend bewijs" voor marteling onder George Bush

Print
"Overweldigend bewijs" voor marteling onder George Bush

Overweldigend bewijs voor marteling onder George Bush

Onder de voormalige Amerikaanse president George Bush werden wel degelijk gevangenen gemarteld. Daarvoor is „overweldigend bewijs” gevonden, aldus de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens de organisatie moet huidig president Barack Obama nu opdracht geven tot een strafrechtelijk onderzoek.

Bush, Dick Cheney, minister van Defensie Donald Rumsfeld en CIA-directeur George Tenet hebben allemaal ondervragingstechnieken als 'waterboarding' goedgekeurd. Daarbij krijgt de verdachte het gevoel dat hij verdrinkt.

Onder Bush werden er ook verdachten opgesloten in geheime gevangenissen en werden terreurverdachten aan landen als Egypte en Syrië uitgeleverd. Daar konden ze ook gemarteld worden.

Misdaad

Volgens HRW is Obama nu verplicht om een strafrechtelijk onderzoek te bevelen. Als de VS daar niet mee beginnen, moeten andere landen dat doen. „President Obama heeft marteling behandeld als een ongelukkige beleidsbeslissing in plaats van als een misdaad”, aldus HRW.

Ook de juridische 'architecten' van de martelprogramma's, die slechts de bevelen hadden opgevolgd, moeten volgens HRW voor de rechter verschijnen.

Beeld Photo News