Bart De Wever: "Ik weiger mee te spelen in dit toneel"

"Ik kan geen genoegen meer nemen met wat gerommel in de marge. Wat verschuivingen in de budgetten en de overdracht van een bevoegdheidje hier en daar om vervolgens te doen alsof de grote hervormingen zijn doorgevoerd. Ik weiger in dat toneel mee te spelen", aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever in zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk.

wverhaert

"Op het federale niveau ligt het kalf gebonden. En niet sinds een jaar, maar al vele jaren. Het Franstalig establishment reageert altijd too little en too late. Pas als het echt niet anders meer kan, willen ze reageren op de Vlaamse vraag naar verandering."

"Terwijl de uitdagingen op ons afkomen, slagen we er op het Belgisch niveau al lang niet meer in om adequaat te reageren. Het is het goed recht van de meeste Franstalige partijen om te denken dat we er nog maar eens kunnen doorgeraken zonder diepgaande hervormingen. Gewoon de gaten stoppen, vooral met lastenverhogingen, en de boot kan wel weer verder varen."

Zwaard van Damocles

"Maar deze partijen hebben niet het recht om dit status quo denken op te dringen aan de Vlaamse meerderheid. Wie niet mee wil hervormen, kan volgens mij niet anders dan de logica te aanvaarden dat beide landsdelen de mogelijkheid moeten krijgen een eigen beleid te voeren op eigen verantwoordelijkheid."

"Nu al kreunen werkende mensen onder een belastingsdruk die bij de hoogste is van de wereld. Die citroenen zijn uitgeperst. Reserves in de Belgische schatkist zijn er echter niet. Ondanks de hoge belastingen, is er een enorme schuld opgebouwd die als een zwaard van Damocles boven ons hoofd bengelt."

Lees de volledige toespraak van Bart De Wever.

Meer over Bart De Wever

Aangeboden door onze partners