Bart De Wever: "Ik win de verkiezingen en kan niets doen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever kijkt op naar de werkwijze van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dat zegt hij in een interview met het Franse tijdschrift Politique Internationale waarvan uitreksels in La Libre Belgique staan.

jlenaerts

De Wever heeft vooral lof voor Sarkozy omdat die durft te hervormen en onpopulaire maatregelen te nemen. Hij voelt zich ook verwant met diens politieke partij, de UMP. "Indien ik een Fransman was, zou ik waarschijnlijk militant zijn van de UMP. Dat is een patriottische partij, die gelooft in de nationale idee en die aan die identiteit een positieve boodschap koppelt, zijnde niet racistisch of op basis van uitsluiting", klinkt het.

De Vlaamse politicus zegt ook "jaloers" te zijn op Beieren en Groot-Brittannië. "Daar wint men de verkiezingen en kan men onmiddellijk beginnen met zaken te beheren. Dat is simpel en geniaal! In België win ik de verkiezingen… en ik kan niets doen. Ik moet onderhandelen. Ik moet onderhandelen tot de dood. Dat is zo ingewikkeld!"

Socialisten

In het interview verklaart De Wever ook dat hij de Vlaamse gemeenten in Brussel niet wil loslaten. Hij is in eigen land ook op zoek naar socialisten "met dezelfde visie en durf" als die van de Duitse oud-kanselier Gerhard Schröder. "Ik zoek socialisten die toegeven dat, om het sociaal systeem en de welvaart te behouden, er eerst rijkdom moet gecreëerd worden alvorens te bedenken hoe men die zal herverdelen", besluit het N-VA-kopstuk.

Beeld: Photonews

Meer over Bart De Wever