De Croo wil N-VA dumpen

Alexander De Croo wil dat de onderhandelingen worden voortgezet zonder N-VA. De kopman van de Vlaamse liberalen zegt dat je rijpe vruchten moet plukken in plaats van ze te laten rotten.

kscherpenberg

De Croo, de man die vorig jaar zelf de stekker uit de regering-Leterme trok, haalde zaterdagmorgen zwaar uit naar Bart De Wever. "De voorzitter van N-VA gedroeg zich als een student die fier is op een mooi antwoord op een vraag, maar die de verkeerde vraag heeft beantwoord."

De liberaal stelt dat de kritiek van de grootste partij van het land op het sociaal-economische luik van de nota van formateur Elio Di Rupo maar een voorwendsel is. Het echte probleem zou het communautaire worden.

Lees ook: Di Rupo: "Komende dagen naar een oplossing zoeken"

"Kijk naar wie De Wever begeleidde tijdens zijn persconferentie. Ben Weyts, Jan Jambon, Liesbeth Homans en Danny Pieters. De N-VA heeft duidelijk gekozen voor haar harde, radicale Vlaamse achterban", klinkt het dan weer in een Corelio-krant.

Zijlijn

De Open Vld-voorzitter geeft ook wel toe enkele fundamentele bezwaren te hebben, zeker tegen de belastingplannen. Maar De Croo wil aan de onderhandelingstafel naar oplossingen zoeken. "Wie neen zegt tegen onderhandelingen, zegt ook neen tegen hervormingen", aldus De Croo. "Wie aan de zijlijn staat te roepen dat het op niets trekt, die maakt zijn boodschap wel duidelijk, maar die realiseert niets."

De liberaal wil dus met andere woorden verder met de partijen die de nota van Di Rupo wel goedkeurden. "Het is een uitnodiging om de koppen bij elkaar te steken. Wat mij betreft, geldt die uitnodiging nog altijd."

Meer over Alexander De Croo