Vlijmscherpe scheermesjes moeten aardappelen beschermen

Leden van het Field Liberation Movement willen graag de ggo-aardappelakker in Wetteren nog eens bestormen en nu volledig vernietigen. Dat belooft echter geen makkelijke opdracht te worden. De veiligheidsmaatregelen rondom zijn enorm.

kscherpenberg

Buiten de twee beveiligingsagenten die voortdurend patrouilleren zijn er ook de hoge hekken die het betreden van de akker moeilijker maken. En er is de dwangsom van 2.500 euro die de leden boven het hoofd hangt.

Nu werd echter ook de prikkeldraad vervangen door een dubbele zoom scheermesjes- of concertinadraad.

"Daar komt niemand ongehavend over. Ik zag zelfs kwetsuren bij de mensen die de draad hebben geïnstalleerd. Concertina wordt ook gebruikt om ongewenst bezoek buiten militaire kazernes en luchthavens te houden. Het is erg dat we zover moeten gaan, maar het Field Liberation Movement dwingt ons daartoe", aldus Ilvo-directeur Marc De Loose in een Corelio-krant.

Volgens onderzoeker Bart Van Droogenbroeck had de bestorming van het veld geen groot effect. "'De planten die ze effectief konden vernietigen, stonden in de buitenzoom en dat waren 'gewone' aardappelen. Van enkele ggo-gewassen konden ze alleen het loof uittrekken en al die planten hebben het gehaald en staan nu in volle bloei"

In 2012 zullen er opnieuw ggo-aardappelen worden geteeld in Wetteren.

Meer over Wetteren