Belg spendeert 40,20 euro per maand aan kansspelen

Kansspelen hebben opnieuw aan populariteit gewonnen. Dat blijkt althans uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) over kansspelen bij de volwassen bevolking. Bijna één op vier Belgen heeft dit jaar al eens aan een kansspel deelgenomen.

kscherpenberg

In januari deed OIVO een telefonisch onderzoek bij 647 mensen van 18 jaar en ouder. Bijna een kwart van de ondervraagden zei dat ze de weken voorafgaand aan de studie voor geld hadden gespeeld. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar, toen 17 procent van de ondervraagden voor geld speelde.

Volgens OIVO ligt die stijging aan de huidige economische opleving. De spelers geven maandelijks gemiddeld 40,20 euro uit aan hun geliefde kansspel - een grote stijging ten opzichte van 2007 toen er gemiddeld 18,10 euro gespendeerd werd aan kansspelen.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd verschilt van jaar tot jaar. In 2007 waren de spelers gemiddeld 26 jaar, in 2009 en 2010 was dat 29 jaar. Dit jaar zakte de gemiddelde leeftijd naar 25 jaar. Mensen beginnen ook op steeds jongere leeftijd met kansspelen. Bijna een vijfde van de spelers begint voor zijn achttiende. Meer dan één op tien speelt al voor zijn zestiende verjaardag voor geld.

Loterij

Uit het onderzoek blijkt ook dat kansspelen zo goed als evenveel aantrek hebben bij mannen (23 procent) als bij vrouwen (24 procent). In Brussel wordt dan weer voor meer geld gespeeld dan in de kleine Vlaamse gemeenten.

Van alle beschikbare kansspelen zijn de loterijen (Lotto, Keno, Euro Millions,…) het populairst (zie ook tabel). Liefst 82 procent van de consumenten doet eraan mee. Vijfenzestig procent koopt krasbiljetten en een op de tien consumenten zet geld in bij wedrennen met dieren, of speelt poker voor geld.

Meer over hoeveel de Belgen vergokken en over de wetgeving terzake, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Tom MAS

Beeld: PhotoNews

Meer over Nationale Loterij