Luchtvervuiling tast hersenen aan

Print
Luchtvervuiling tast hersenen aan

Luchtvervuiling tast hersenen aan

Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan tot fysieke veranderingen in de hersenen leiden, naast aandoeningen als depressie en leerstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen van de Ohio State University.

De onderzoekers stelden twee groepen muizen tien maanden lang - ongeveer de helft van hun leven - zes uur per dag bloot aan respectievelijk gefilterde of vervuilde lucht. De vervuilde lucht bevatte roet en fijn stof zoals in stedelijke omgeving door industrie en transport. Na tien maanden werden de twee groepen dieren onderworpen aan geheugen- en leertests.

De muizen werden in het midden van een fel verlichte ruimte geplaatst en kregen twee minuten om de uitgang te vinden. Ze werden daarvoor vijf dagen getraind. Uit de oefening bleek duidelijk dat de muizen die blootgesteld waren aan vervuiling meer tijd nodig hadden om de uitgang te leren vinden en zich later minder goed konden herinneren waar die uitgang zich bevond. Uit andere tests bleek dat de blootgestelde dieren meer tekenen van depressie vertoonden en angstiger waren.

"Het onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling zichtbare, negatieve effecten kan hebben op de hersenen, die leiden tot een heel gamma gezondheidsproblemen", zegt Laura Fonken van de Ohio State University. "Dit kan belangrijke en zorgwekkende consequenties hebben voor mensen die leven en werken in vervuilde gebieden overal ter wereld".

Bron: IPS