Uniek jubileum in Overpelt: Jan Van Duffel 80 jaar priester!

Print

Uniek jubileum in Overpelt: Jan Van Duffel 80 jaar priester!

Overpelt -

Priester Jan Van Duffel is met zijn 103 jaar niet alleen de oudste inwoner van Overpelt. In rustoord Immaculata vierde hij gisteren ook 80 jaar priesterschap. Een eiken jubileum is uniek en komt op zich niet vaak voor. Jan Van Duffel is dan ook de oudste in leven zijnde priester van het bisdom.
Sedert 1998 woont hij als ere-pastoor in Immaculata. Daar werd de priester gisteren gevierd met een dankmis en receptie voor familie, rusthuisbewoners en –personeel.

Jan Van Duffel was een pientere student en rondde zijn humaniora in 1925 – één jaar te vroeg - af om dan zes jaar priesterstudies aan te vatten tot in 1931. Toen kwam de kat op de koord: de priesterkandidaat was amper 23 en het kerkelijk recht voorzag als minimumleeftijd 24 jaar om priester te worden. De Luikse bisschop Kerkhofs diende bij de paus dispensatie aan te vragen. Op 5 juli 1931 werd Jan Van Duffel dan priester gewijd. Hij werd kapelaan in Vivegnis (Herstal) en Zolder en pastoor van de hulpparochie Boekt, Montenaken en Zutendaal. In 1973 ging hij met pensioen en kwam zich terug in Overpelt vestigen. Hij werd rector van Immaculata en verzorgde er zolang de gezondheid het toeliet de misvieringen. Jan Van Duffel – ’t pastoorke voor de buren - kwam altijd in soutane en met Romeinse boord in het straatbeeld. In 1998 verhuisde hij naar het rusthuis. Volgens zijn naaste familie en verzorgsters – ‘hij wordt er in de watten gelegd’ - kent hij nog schaarse heldere momenten. “Dat kan je zien op zijn reactie bij bekende stemmen”, vertelde een familielid.

Paul THEEUWE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio