MR zegt 'ja, maar' tegen nota-Di Rupo

Print
MR zegt 'ja, maar' tegen nota-Di Rupo

MR zegt 'ja, maar' tegen nota-Di Rupo

MR-voorzitter Charles Michel aanvaardt de nota van formateur Elio Di Rupo als basis om verder te onderhandelen, maar zal wel een reeks amendementen indienen. De Franstalige liberalen stemden unaniem in, benadrukt Michel.

"De positie van de MR is 'ja' om verder te onderhandelen. We hebben de politieke wil om te onderhandelen en te slagen, voor de welvaart in ons land", zei Michel. "We nemen er akte van dat de nota van de formateur niet te nemen of te laten is. We zullen verduidelijkingen vragen over punten die bij ons vragen oproepen en eigen amendementen verdedigen."

Alle geledingen van de MR, dus ook de francofone partij FDF, scharen zich achter het partijstandpunt, zei Michel. FDF-voorzitter Olivier Maingain beaamde dat. "Het is nu of nooit: we moeten onderhandelen. Wij hebben wel een aantal engagementen die we moeten verdedigen en we zullen dat doen rond de onderhandelingstafel."

Het is het eerste officiële antwoord voor Di Rupo, nog geen 24 uur nadat hij zijn nota indiende. De andere partijen hebben tijd tot donderdag.

Open Vld volgt woensdag

Het partijbestuur van Open Vld komt woensdagvoormiddag om 10.30 uur samen in de Internationale Zaal van de Kamer. Aansluitend zal voorzitter Alexander De Croo het partijstandpunt over de nota bekendmaken. Bij Groen! hakt de politieke raad pas donderdagavond de knoop door. Sp.a liet eerder al weten dat donderdagmiddag het partijbureau samenkomt.

Bij N-VA wordt de nota momenteel inhoudelijk grondig bestudeerd. Voorlopig is er nog niets gepland. Die studie loopt ook bij CD&V. De formele beslissing zou donderdag vallen, al ligt er nog niets vast.

Bij de PS is nog geen vergadering voorzien. De partij van de formateur wacht de reactie van de andere formaties af, luidt het. Bij cdH komt het bureau waarschijnlijk donderdag samen. Ecolo bestudeert de nota. Momenteel is nog geen formele vergadering vastgelegd.

Eerder liet ontslagnemend minister van Klimaat en Energie Paul Magnette (PS) wel al weten dat hij vindt dat Elio Di Rupo een echte formateursnota heeft afgeleverd, en geen PS-nota. "De nota is op bepaalde vlakken moeilijk en pijnlijk voor onze partij. Maar we leven in moeilijke omstandigheden."

Een ding staat wel vast: "Onderhandelingen zonder de N-VA zijn nooit een optie geweest. Een neen voor deze nota zou een groot probleem betekenen", vindt Magnette.

Lees ook: Dewinter (VB): "Nota-Di Rupo is nog erger dan Egmontpact"
Devlies (CD&V): "Minstens een verdienstelijke inspanning van Di Rupo"
Vande Lanotte (sp.a): "Di Rupo heeft taboes doorbroken"
Di Rupo stelt vijf grote hervormingen voor
Paul Magnette (PS): "Voor PS is de nota een goede basis"