thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Di Rupo stelt vijf grote hervormingen voor

Fomateur Elio Di Rupo heeft maandagnamiddag zijn nota voorgesteld. Vijf grote hervormingsassen staan daarin centraal. Donderdagavond verwacht hij het antwoord van de negen partijen op zijn nota. Di Rupo wil absoluut dat N-VA deel uitmaakt van een volgende regering.

wverhaert

"Het doel is om een zesde staatshervorming te realiseren en een regering te vormen", begon Di Rupo de persconferentie in de Internationale Zaal van de Kamer.

In de nota ligt de focus op vijf grote hervormingen die nodig zijn voor de toekomst van België.

Lees ook Di Rupo over werkloosheidsuitkering en pensioenen En Dienstencheques duurder, koninklijke dotatie 2 jaar bevroren En Di Rupo pakt beleggers hard aan

De vijf assen in de nota zijn de staatshervorming met een overdracht van bevoegdheden naar de gemeenschappen en gewesten van zowat 17,3 miljard euro, een bijkomende fiscale autonomie voor de gewesten van om en bij de 10 miljard euro, een hervorming van de financieringswet, een strenge sanering van de overheidsfinanciën en tot slot de sociale en economische hervormingen.

Met deze nota, die een basis moeten vormen voor onderhandelingen, wil de formateur tegen 2015 250.000 banen creëren.

Di Rupo wil tegen donderdagavond het oordeel van de partijen over zijn nota kennen. Nadien, indien hij daartoe de kans krijgt, wil hij zo snel mogelijk aan de slag gaan. "De partijen kennen de materie. We praten niet over nieuwe zaken", aldus Di Rupo, die zegt dat hij rekening heeft gehouden met al wat hij het voorbije jaar heeft gehoord.

Op basis van de tekst denkt Di Rupo dat een regering op korte termijn mogelijk moet zijn, indien de politieke wil aanwezig is. Het lijkt hem ook "absoluut noodzakelijk" dat de grootste partij van het land (N-VA) in de regering zit.

Amendeerbaar

Di Rupo is alleszins niet van plan tegen eender welke prijs voort te gaan. "Ik zal me niet engageren wanneer er wordt getalmd", waarschuwde hij. Indien nodig zal hij dat ook "in alle duidelijkheid" laten weten. In geval van een mislukking, "zou de toestand zeer ernstig zijn".

Het is echter niet zo dat de nota "te nemen of te laten" is. Hij is amendeerbaar, dixit Di Rupo, maar het gaat niettemin om een document dat tot doel heeft "de basis te vormen van een regeerakkoord".

"Indien men van ons land en zijn burgers houdt, moet een aantal bijkomstigheden kunnen worden overstegen en politieke wil aan de dag worden gelegd", besloot de formateur, die zich naar eigen zeggen zelf boven zijn partijbelang heeft geplaatst bij het schrijven van de nota.

Lees de volledige nota hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer