


Di Rupo stelt vijf grote hervormingen voor
Fomateur Elio Di Rupo heeft maandagnamiddag zijn nota voorgesteld. Vijf grote hervormingsassen staan daarin centraal. Donderdagavond verwacht hij het antwoord van de negen partijen op zijn nota. Di Rupo wil absoluut dat N-VA deel uitmaakt van een volgende regering.
"Het doel is om een zesde staatshervorming te realiseren en een regering te vormen", begon Di Rupo de persconferentie in de Internationale Zaal van de Kamer.
In de nota ligt de focus op vijf grote hervormingen die nodig zijn voor de toekomst van België.
Lees ook Di Rupo over werkloosheidsuitkering en pensioenen En Dienstencheques duurder, koninklijke dotatie 2 jaar bevroren En Di Rupo pakt beleggers hard aan
De vijf assen in de nota zijn de staatshervorming met een overdracht van bevoegdheden naar de gemeenschappen en gewesten van zowat 17,3 miljard euro, een bijkomende fiscale autonomie voor de gewesten van om en bij de 10 miljard euro, een hervorming van de financieringswet, een strenge sanering van de overheidsfinanciën en tot slot de sociale en economische hervormingen.
Met deze nota, die een basis moeten vormen voor onderhandelingen, wil de formateur tegen 2015 250.000 banen creëren.
Di Rupo wil tegen donderdagavond het oordeel van de partijen over zijn nota kennen. Nadien, indien hij daartoe de kans krijgt, wil hij zo snel mogelijk aan de slag gaan. "De partijen kennen de materie. We praten niet over nieuwe zaken", aldus Di Rupo, die zegt dat hij rekening heeft gehouden met al wat hij het voorbije jaar heeft gehoord.
Op basis van de tekst denkt Di Rupo dat een regering op korte termijn mogelijk moet zijn, indien de politieke wil aanwezig is. Het lijkt hem ook "absoluut noodzakelijk" dat de grootste partij van het land (N-VA) in de regering zit.
Amendeerbaar
Di Rupo is alleszins niet van plan tegen eender welke prijs voort te gaan. "Ik zal me niet engageren wanneer er wordt getalmd", waarschuwde hij. Indien nodig zal hij dat ook "in alle duidelijkheid" laten weten. In geval van een mislukking, "zou de toestand zeer ernstig zijn".
Het is echter niet zo dat de nota "te nemen of te laten" is. Hij is amendeerbaar, dixit Di Rupo, maar het gaat niettemin om een document dat tot doel heeft "de basis te vormen van een regeerakkoord".
"Indien men van ons land en zijn burgers houdt, moet een aantal bijkomstigheden kunnen worden overstegen en politieke wil aan de dag worden gelegd", besloot de formateur, die zich naar eigen zeggen zelf boven zijn partijbelang heeft geplaatst bij het schrijven van de nota.
Lees de volledige nota hier.
Hoofdpunten
Opnieuw opschudding in Truiense politiek: schepen van Financiën Jo François (N-VA) stapt op
Eerste asperges uit volle grond zijn er: “Later dan vorig jaar door gebrek aan zon”
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
Ooggetuigen over hallucinante crash in Flémalle: “Mirakel dat hier geen kind gestorven is”