Opnieuw rellen bij protest tegen aanleg HST-lijn in Noord-Italië

In de buurt van Turijn in Noord-Italië zijn tientallen gewonden gevallen bij een protestactie tegen de aanleg van een nieuwe hogesnelheidstreinverbinding. Demonstranten bekogelden de politie met voetzoekers en molotovcocktails. De politie zette traangas in en arresteerde volgens Italiaanse media vijf actievoerders.

ibroeksteeg

Frankrijk en Italië sloten tien jaar geleden een akkoord om een nieuwe hogesnelheidslijn aan te leggen tussen Lyon en Turijn. Die nieuwe verbinding zou de reistijd tussen Parijs en Milaan verkorten van zeven uur naar vier uur. Maar in Val di Susa, een vallei ten oosten van Turijn, is men niet opgezet met het project. Meermaals waren er protestacties. Afgelopen maandag vielen er al gewonden bij relletjes tussen tegenstanders en de politie.

No Tav

De beweging "No Tav" (geen hst) had zondag een vreedzame protestactie gepland aan een bouwwerf van de hst-lijn in Chiomonte. Duizenden sympathisanten (de organisatoren spreken van tienduizenden) volgden de oproep, onder hen een reeks lokale burgemeesters. Maar ook van elders in Italië kwamen betogers afgezakt. De werf was uit veiligheidsoverwegingen en op vraag van de politie stilgelegd.

Na de middag ging het mis toen kleine groepen betogers zich terugtrokken in de bossen, van waaruit ze de politie bekogelden met projectielen. De politie moest traangas inzetten. Dertig politieagenten raakten licht gewond. Ook een handvol betogers en een arbeider van de werf liepen lichte verwondingen op.

De politie zegt dat een harde kern van 2.000 "extreemlinkse" betogers de zaak in rep en roer heeft gezet. Enkele honderden van hen zouden uit het buitenland, met name Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Duitsland, naar Piëmonte zijn afgezakt.

Meer over Italië