Jim Morrison is nog altijd niet vergeten 40 jaar na zijn dood

Veertig jaar na zijn dood is de legendarische The Doors-zanger Jim Morrison nog niet vergeten. Het graf van de zanger op het Parijse kerkhof Père-Lachaise, altijd een bedevaartsoord voor Doors-adepten, trok zondag extra veel volk.

ibroeksteeg

Jim Morrison was het boegbeeld van The Doors, de band die hij in 1965 oprichtte samen met toetsenist Ray Manzarek. De band maakte zes albums met hits als 'Light my Fir', 'Riders on The Storm' en 'The End'.

De groep wordt meestal in een adem genoemd met drank en drugs en daar is het gedrag van Morrison op het podium niet vreemd aan. Het Amerikaanse gerecht veroordeelde hem zelfs voor zijn slechte manieren.

Jong gestorven

In 1971 verhuist Morrison naar Parijs. De andere groepsleden van The Doors hadden besloten zonder hem door te gaan en de zanger zelf wou zich toespitsten op zijn poëzie. Datzelfde jaar nog wordt hij dood in zijn bad aangetroffen, nauwelijks 27 jaar oud. Hij trad daarmee toe tot het kransje jong gestorven popidolen als Jimi Hendrix en Janis Joplin.

De precieze doodsoorzaak blijft een mysterie. Allerhande theorieën deden de ronde, gaande van een overdosis over een complot door de CIA. Zijn vrienden Pamela Courson zal daar verschillende en soms tegenstrijdige verklaringen over afleggen. Ze stierf echter vier jaar later aan een overdosis.

Beeld: Photonews