Tonnen afval van Rock Werchter krijgen nieuw leven na recyclage

Medewerkers van Rock Werchter en van afvalverwerker SITA hebben tijdens het festival naar schatting 15 ton plastic flesjes verzameld en gesorteerd. Dat zijn maar liefst 750.000 stuks drankflesjes. Daarnaast verzamelden de opruimers tijdens het vierdaagse festival nog 5 ton folie, 12 ton plastic drankbekertjes en 18 ton papier en karton.

ibroeksteeg

"Na recyclage zijn de vijftien ton plastic flesjes goed voor 27.777 fleece picnic dekentjes. Dat zijn voldoende dekentjes voor alle inwoners van pakweg een stad zo groot als Aarschot", zegt woordvoerster Katrien Denef van SITA. De vijf ton folie wordt omgevormd tot regranulaat dat als basis dient voor de productie van onder meer schoenzolen, windvliegers en windschermen.

Brandstof

"Van het ingezamelde papier en karton kunnen ongeveer 360.000 papieren drinkbekers gemaakt worden. Dat is ongeveer zoveel als 72.000 kranten. Het restafval dat vervolgens nog overschiet zal worden gebruikt als brandstof in (afval)energiecentrales en dient als energie. Zo zullen de tonnen restafval van Rock Werchter zorgen voor een jaar lang elektriciteit voor zestien gezinnen", rekent Denef van SITA voor.

Petflesjes voor het goede doel

Op het festival is de voorbije dagen in totaal 23.000 euro ingezameld voor drinkbaar water in Togo. Op de laatste festivaldag overhandigde general manager Ben Lambrecht van Coca-Cola in aanwezigheid van organisator Herman Schueremans het bedrag aan SOS Kinderdorpen-ambassadeur Ronny Mosuse.

"Hou de festivalweide groen en help zo kinderen in Togo aan zuiver water". Met die boodschap wilden Coca-Cola en Rock Werchter de festivalgangers dit jaar extra motiveren om lege petflesjes in te zamelen. De bezoekers van Rock Werchter 2011 gaven hieraan massaal gehoor. Meer dan één verpakking per bezoeker per dag werd binnengebracht aan de recyclagestands. Voor elk van deze ingezamelde flesjes schenkt de drankenproducent 5 eurocent aan SOS Kinderdorpen. Coca-Cola rondde dit bedrag af en in totaal werd zo 23.000 euro ingezameld.

Lees meer over de festivals