Ratko Mladic weigert voor het Joegoslaviëtribunaal te verschijnen

Ratko Mladic, de gewezen leider van de Bosnische Serviërs, blijft maandag weg van de zitting van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Dat zegt zijn advocaat zondag. De van oorlogsmisdaden en genocide beschuldigde Mladic zou maandag schuldig of onschuldig moeten pleiten, maar weigert dat te doen.

ibroeksteeg

Mladic (69) is de man die verantwoordelijk wordt geacht voor het bloedbad in het Bosnische Srebrenica in 1995, waarbij 8.000 mensen het leven lieten. Zestien jaar lang leefde hij ondergedoken. De internationale gemeenschap drong aan op zijn vervolging. Zijn aanhouding was een voorwaarde voor gesprekken met Servië over mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

Op 26 mei werd Mladic aangehouden in Servië. Vijf dagen later werd hij naar Den Haag overgebracht. Op 3 juni verscheen hij voor het eerst voor het Strafhof. Toen al maakte Mladic duidelijk dat hij eerst de aanklachten tegen hem grondig wou bestuderen.

Volgens de advocaat die hem voorlopig bijstaat wil Mladic zich pas uitspreken over zijn schuld of onschuld als hij weet welke advocaten zijn definitieve verdediging op zich zullen nemen. Als Mladic effectief wegblijft van de zitting maandag, zal de rechter zelf besluiten dat hij "onschuldig" pleit.

Beeld: Photonews