Thaise premier Abhisit geeft nederlaag toe

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zondagavond plaatselijke tijd zijn nederlaag toegegeven bij de parlementsverkiezingen. Hij deed dat nog voor de definitieve resultaten van de stembusgang bekend zijn. Yingluck Shinawatra, zus van ex-premier Thaksin, heeft intussen de overwinning opgeëist voor haar partij Puea Thai.

ibroeksteeg

"Het resultaat is duidelijk: Puea Thai heeft de verkiezingen gewonnen en de Democraten hebben die verloren", stelde Abhisit. Hij riep de oppositiepartij die voormalig eerste minister Thaksin steunt, op een regering te vormen. Abhisit riep ook op tot "eenheid en verzoening" na het geweld van de laatste jaren in Thailand.

"Het volk heeft mij een kans gegeven. Ik zal mijn uiterste best doen voor het volk", zei de 44-jarige zakenvrouw Yingluck nadat de Democraten hun nederlaag hadden toegegeven. Het ziet ernaar uit dat zij de eerste vrouwelijke premier wordt van Thailand.

Verpletterende overwinning

Exit polls geven aan dat Puea Thai de Democraten heeft weggeblazen. De overwinning zou zo verpletterend zijn dat de partij de absolute meerderheid haalt in het Thaise parlement. De partij zou 313 van de 500 zetels in de wacht slepen, tegen slechts 152 voor de Democraten van uittredend premier Abhisit.

Thaksin Shinawatra werd in 2006 van de macht verdreven en leeft nu in ballingschap. Thailand wordt al jaren geplaagd door politieke onrust. Bij bloedige straatprotesten kwamen vorig jaar 92 mensen om het leven.

Beeld: Photonews

Meer over Thailand