Marino Vanhoenacker 6e keer winnaar Ironman van Klagenfurt

Marino Vanhoenacker heeft zondag voor de zesde keer op rij de Ironman triatlon van het Oostenrijkse Klagenfurt gewonnen. Hij legde de 3,8 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en de afsluitende marathon af in een nieuw wereldrecord: 7u45:58. Daarmee verbetert hij het vorige record van Luc Van Lierde (7u50:27) met meer dan vier minuten.

ibroeksteeg

De 34-jarige Vanhoenacker eindigde in maart tweede in Abu Dhabi na Frederik Van Lierde, maar liep daarna een ribbreuk op en moest opgeven in de Ironman van Zuid-Afrika. In Klagenfurt, waar hij het WR vorig jaar maar met anderhalve minuut miste, kwam hij volledig hersteld aan de start.

Op schema

De West-Vlaming lag meteen op schema na het zwemmen: hij kwam als tweede uit het water (49:08), op een minuut van de Est Marko Albert. Samen met de Brit Stephen Bayliss dichtte hij het gat op de leider en liet daarna zijn twee metgezellen al snel achter. Na 5u04:45 wedstrijd begon hij aan het lopen met een voorsprong van 7:34 op de Oostenrijker Michael Weiss, die in het fietsen was opgeschoven naar plaats twee.

Vanhoenacker breidde zijn voorsprong tijdens het lopen nog uit en kon zich volledig focussen op het wereldrecord. Zijn tijd van 7u45:55 werd even na zijn aankomst nog bijgesteld tot 7u45:58, maar de triatleet duikt daarmee nog altijd meer dan vier minuten onder de vorige besttijd. Door zijn zege is hij ook zeker van deelname aan de Ironman van Hawaï, waar hij vorig jaar derde werd.