De Clerck bereid advocaten te vergoeden voor prestaties Salduz-wet

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) gaat aan de regering vragen om de prestaties die advocaten leveren in het kader van de zogenaamde Salduz-wet te vergoeden vanaf 1 juli. Daartoe heeft de minister zich verbonden tijdens overleg met de Orde van Vlaamse Balies (OVB) en de Orde van Franstalige en Duitstalige Balies (OBFG), zo meldt hij zaterdag.

ibroeksteeg

Volgens de Salduz-wet hebben mensen die van hun vrijheid worden beroofd, bij het eerste verhoor door de politie en door de onderzoeksrechter recht op bijstand door een advocaat. De Clerck wil dat de advocaten vanaf de inwerkingtreding van de wet - normaal op 1 oktober - worden vergoed volgens de bestaande pro Deo-regels. Dat zal minstens 30 miljoen euro per jaar extra kosten.

De discussie ging echter over het voorbije jaar. Toen hadden de advocaten al op eigen houtje permanenties georganiseerd om bijstand aan verdachten te geven. En daarvoor willen ze ook betaald worden door de staat. De Clerck wilde dat aanvankelijk niet doen. Maar hij gaf nu toe. De minister zal nu een afzonderlijk budget vragen voor de periode van 1 juli tot 1 oktober. "Het is de bedoeling deze prestaties nog dit jaar te vergoeden", luidt het.

Over de prestaties die de advocaten voor 1 juli leverden, volgen later besprekingen.

Wat Salduz precies is en hoeveel het minstens zal kosten, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Beeld: Photonews