Gilbert houdt woord en pakt openingsrit Tour

Philippe Gilbert heeft woord gehouden en soleerde zaterdag op de Mont des Alouettes naar ritwinst in de openingsetappe van de Tour 2011. Met zijn vijftiende van het seizoen zorgt de nationale kampioen opnieuw voor Belgische etappewinst drie jaar na Gert Steegmans op de Champs Elysées. En vijf jaar na het geel van Tom Boonen mag hij zondag in de leiderstrui aan de ploegentijdrit beginnen.

ibroeksteeg

Op het klimmetje naar de finish reageerde Gilbert gevat op een aanval van Fabian Cancellara en stoomde door richting finish. Cadel Evans gooide zich nog in de achtervolging, maar strandde op drie seconden. Thor Hushovd won de spurt van een klein groepje achtervolgers op zes seconden, met daarin ook Jurgen Van den Broeck als knappe vijfde.

Klöden, Horner, Vinokourov en Fränk Schleck waren de andere klassementsrenners die in het eerste groepje over de meet bolden. Zij pakken meteen kostbare seconden op Alberto Contador. De drievoudige Tourwinnaar verzeilde in een tweede peloton dat uiteindelijk 1:20 op de ritwinnaar moest prijsgeven.

Valpartijen

Andy Schleck, Leipheimer, Basso, Wiggins en Gesink hadden het geluk dat de laatste van vele valpartijen in de openingsetappe gebeurde in de laatste drie kilometer. Daardoor werden zij in dezelfde tijd als Jurgen Van den Broeck geplaatst.

In de finale kwamen onder meer vijf renners van Tourdebutant Vacansoleil onzacht in aanraking met het wegdek. Seizoensrevelatie Thomas de Gendt was het voornaamste slachtoffer, hij is met last aan zijn rechterschouder voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Meer over Philippe Gilbert