Van De Walle waarschuwt anderen voor obstakel en valt zelf

Jurgen Van de Walle heeft een bewogen openingsetappe in de Tour achter de rug. Na 63 kilometer smakte hij tegen het wegdek, maar de West-Vlaming kon opnieuw op de fiets springen en mocht even later juichen om de etappezege van ploegmaat Philippe Gilbert.

ibroeksteeg

Twee jaar geleden kwam Van de Walle ook in het begin van de Tour ten val en liep daarbij toen een sleutelbeen- en een ribbreuk op. Zaterdag waren de gevolgen gelukkig minder erg. "De schaafwonden die ik vorige zondag in het kampioenschap opliep, liggen opnieuw open. De rib die er gekneusd raakte, doet ook weer pijn en aan de binnenkant van de dij heb ik wat last. Maar het valt wel mee. Een domme valpartij was het. Ik maakte iedereen duidelijk dat er een eiland lag te wachten. Wat ik niet gezien had, was dat er een verhoging naast dat eiland lag. Ik verloor mijn evenwicht en sloeg zwaar tegen de grond. Achteraf heb ik toch nog mijn werk kunnen doen. Afwachten nu wat het zondag wordt na mijn val."

VdB

Jurgen Van den Broeck was de eerste ploegmaat om Gilbert met zijn nieuwe zege te feliciteren. "Ritwinst en ikzelf vijfde, plus tijdswinst op andere favorieten voor de kop van het klassement: prachtig", vatte VdB samen. "Ik wist dat ik moest opletten en vooraan fietsen in de laatste twintig kilometer. Op het einde ben ik nog een aantal rivalen voorbijgegaan om zonder tijdsverlies te finishen. Doel in de ploegentijdrit is zo weinig mogelijk seconden verliezen."

Bekijk hier de beelden.