Hemingway leeft 50 jaar na zijn dood nog steeds voort op Cuba

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Ernest Hemingway zich op 61-jarige leeftijd van het leven benam. De Amerikaanse schrijver was een goed jaar daarvoor onder druk van de Amerikaanse autoriteiten van Cuba naar zijn thuisland teruggekeerd. Op Cuba leeft de geest van de Nobelprijswinnaar literatuur echter nog steeds voort.

ibroeksteeg

In hotel Ambos Mundos, in het oude stadsdeel van Havana, kan je nog steeds een kijkje nemen in de kamer waar Hemingway de laatste maanden van zijn 21-jarige verblijf op Cuba doorbracht. Centraal in het kamertje pronkt een schrijfmachine, maar ook de bril en een vissersjasje van de getormenteerde schrijver hebben een plaatsje gevonden.

Orale traditie

"De Amerikanen kennen hem via zijn boeken, maar op Cuba bestaat er een orale traditie over zijn leven. Hij leeft voort in het Cubaanse landschap. Om hem te begrijpen, moet je naar Havana komen", zegt Jenny Phillips, de kleindochter van de uitgever van Hemingway. En dus kun je in de twee "stambars" van de auteur terecht. In de ene dronk hij een daiquiri, in de andere een mojito. In zijn huis in de Cubaanse hoofdstad is er een klein museum ondergebracht.

Hemingway is vooral bekend van het boek 'The Old Man and the Sea', waarmee hij in 1954 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Zijn laatste levensjaren werd hij geplaagd door zware depressies. Op 2 juli 1961 pleegde hij zelfmoord met een schot uit zijn favoriete geweer. De sobere, laconieke verhaaltrant van Hemingway oefende grote invloed uit op het moderne Amerikaanse proza.

Beeld: Photonews