"Helft minder verzorgingen op festivalsite"

Het Rode Kruis heeft op de tweede dag van Rock Werchter in totaal 1.250 festivalgangers moeten verzorgen. Dertien mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het aantal interventies van de hulpdiensten ligt maar half zo hoog als vorig jaar, vooral dankzij de weersomstandigheden.

ibroeksteeg

"Het weer is een zeer bepalende factor voor het aantal interventies dat we moeten uitvoeren", zegt Jean-Pierre Vanelslander, hoofd hulpdienst van het Rode Kruis-Vlaanderen. "Voor de festivalgangers mag het misschien nog iets warmer en droger. Voor ons is dit weer gewoon ideaal. Als de temperaturen de 30 graden naderen, stijgt het aantal verzorgingen spectaculair. Dat blijft nu uit."

Massa

"Een andere risicofactor krijgen we ook als een grote massa zich in beweging zet. Het is dan ook niet toevallig dat de meeste gewonden vallen bij aanvang van een nieuw optreden. De festivalgangers schuiven naar voren en sommige mensen krijgen het benauwd. Op dag twee hebben we zowat zeventig mensen moeten evacueren naar de frontstage omdat ze zich niet goed voelden in de massa", aldus Jean-Pierre Vanelslander nog.

Kleine stad

"Voorlopig is Rock Werchter 2011 een rustige editie. Dat er zelfs op een doorsnee festivaldag heel wat verzorgingen gebeuren is logisch. Eigenlijk moet je rekenen dat Werchter vijf dagen lang een kleine stad is van ruim 50.000 mensen. Alles wat je op een normale dag in zo'n stad meemaakt, heb je hier ook. Van tandpijn, snijwonden, misselijkheid tot een ontstoken appendix".

Lees meer over de festivals