Bruno Tobback: "Kiezers terugwinnen door eigen verhaal te brengen"

Bruno Tobback, kandidaat-voorzitter voor de sp.a, wil zijn partij opnieuw groot maken. Als Tobback voorzitter wordt, staat hij voor een moeilijke opdracht, want de sp.a is op een historisch dieptepunt beland. "We moeten kiezers terugwinnen door duidelijke antwoorden te bieden", aldus Tobback.

ikerremans

Tobback vindt dat de kritiek op huidig voorzitter Caroline Gennez niet gegrond is. "Ze begon op een bijzonder lastig moment en heeft het nooit echt makkelijk gehad. En toch: ze zette door, ondanks alles. Daarvoor verdient ze respect, van iedereen. Natuurlijk waren we het niet over alles eens. Maar mocht dat wel het geval zijn, dan trouwden we beter."

Toch wil hij het anders aanpakken als hij in september verkozen wordt. "Ik wil uiteraard meer dan 14 procent halen, mijn ambitie is om een wervend verhaal te brengen en ik denk dat er nog veel ruimte is om te groeien", vervolgt hij. "We kunnen kiezers terugwinnen door een duidelijk, sociaal antwoord te bieden op de nieuwe problemen in de maatschappij, zoals migratie en vergrijzing, niet door ze te ontkennen. Er moet ook vanalles veranderen. In de maatschappij, in de partij."

Geen Vlaams-nationalisme

"We zijn perfect in staat om ons eigen verhaal te brengen, en dat is rood. De sp.a moet een plek worden waar progressief Vlaanderen bijeenkomt om te discussiëren. En geloof me, er is daarbuiten nog een groot reservoir aan gelijkgestemde zielen", vindt Tobback.

Wat de partij niet mag doen volgens de zoon van Louis, is de richting van het Vlaams-nationalisme van de N-VA kiezen. "Die tegenbeweging die er in Vlaanderen absoluut is, moeten we vorm geven, dat moet onze ambitie zijn. We zijn voor alle duidelijkheid voorstander van een staatshervorming. Maar een staatshervorming moet nuttig zijn en onze welvaart garanderen."

Foto Photo News

Meer over Bruno Tobback