Sp.a en Groen! samen naar de kiezer in Gent

In Gent trekken sp.a en Groen! volgend jaar in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen. De betrokken partijen geven zaterdagmiddag om 12 uur meer uitleg op een persconferentie.

ikerremans

De beslissing is opmerkelijk, want sp.a is de grootste meerderheidspartij in de Arteveldestad, terwijl Groen! de voorbije jaren harde oppositie voerde tegen de paarse meerderheid.

Absolute meerderheid

In 2000 en 2006 probeerden socialisten en groenen in Gent al eens een kartel te vormen, maar dat bleek toen niet mogelijk. De groenen waren teveel op hun onafhankelijkheid gesteld.

Sp.a haalde in 2006 een score van meer dan 31 procent. De groenen waren goed voor 12,6 procent. Als je die stemmen optelt, komt een absolute meerderheid in zicht.

Sp.a-burgemeester Daniël Termont zal de lijst trekken. Freya Van den Bossche en Filip Watteeuw zullen de lijst duwen. Termont zegt dat de keuze van sp.a niets te maken heeft met de schrik voor een goede score van N-VA. Het Gentse Open Vld-kopstuk Sas Van Rouveroij "neemt akte" van de beslissing van coalitiepartner sp.a.

Foto: Daniël Termont

Meer over Gent