Uitersten kleuren Rock Werchter

Een blitse popchick voor de Joepie-generatie naast het heel ernstig ogende The National? Die uitersten kleurden gisteren een erg diverse, tweede Rock Werchterdag.

ibroeksteeg

Net als bij de aanloop kende ook deze festivaldag een feilloos verloop, met een muzikale balans die mooi het evenwicht hield tussen relevaties en gevestigde waarden.

Nieuwkomers als Grouplove en Lissie konden bij een warm publiek meteen op een enthousiast onthaal rekenen, ook Mona – een groepje dat erg graag Kings Of Leon wil worden – leek het potentieel te hebben om ooit hoger op dit festival te staan.

Belgen als Triggerfinger – eindelijk op het hoofdpodium – Ozark Henry, Goose en vannacht The Subs en zéker hoofdpodium-afsluiter Arsenal verankeren het festival stevig in de Vlaamse rockscene.

Maar het kleurrijkst was nog de set van Ke$ha. Of het Amerikaanse hitfenomeen over voldoende kwaliteiten beschikt om hier later opnieuw te staan, is af te wachten. Maar haar bijna carnavaleske show bracht wel een hele Pyramid Marquee aan het dansen.

De vooravond van Rock Werchter was gisteren voorbehouden voor het soort échte rockgroep waarop het festival decennia geleden zijn reputatie bouwde: The National, Arctic Monkeys en Kings Of Leon.

Een beetje te ernstig voor u? Dan vermaakten duizenden festivalgangers zich gisteren even goed op de gewone camping, of in de dure festihuts. Eerst in de jacuzzi, dan naar de festivalweide: Rock Werchter is meer dan ooit een festival voor iederéén. Met deze rode draad: oordopjes zijn ‘in’. Zelfs minister Joke Schauvliege, die het geluid volgend jaar nog stiller wil, liep met fluo-dopjes over de festivalweide.

Stef VANWOENSEL

Lees meer over de festivals