Telenet vertraagt snelheid van downloadnetwerk

Print
Telenet vertraagt snelheid van downloadnetwerk

Telenet vertraagt snelheid van downloadnetwerk

Telenet voert momenteel tests uit waarbij de snelheid van het downloaden via de razendpopulaire downloadsoftware ‘BitTorrent’ zeer sterk naar beneden gebracht wordt. Volgens gebruikersorganisatie Tik vzw ligt de downloadsnelheid hierdoor vaak 10 tot 20 keer lager dan wat hun Telenet-abonnement belooft. De organisatie vraagt de stopzetting van de maatregel.

"Dit schendt volgens ons de principes van de netneutraliteit en ze voeren dit bovendien uit zónder dat de gebruikers hierover ingelicht zijn”, zegt Dima Oliynyk, de forumbeheerder van Tik vzw.

“De consument wordt gelokt met hoge downloadsnelheden, maar krijgt deze dus niet altijd. Wij willen dat Telenet met deze ingreep stopt of op zijn minst dat ze hierover heel duidelijk naar de consument communiceren en dat ze in hun voorwaarden de details vrijgeven over hoe ze precies tewerk gaan en welk internetgebruik op deze manier beperkt wordt.”

Traffic management

“Via deze peer-to-peer-netwerken zoals BitTorrent worden zéer grote volumes aan data - vaak films en software - uitgewisseld. Indien we hierop ingrijpen, is dit in het kader van een verantwoord ‘traffic management’; een goed beheer van alle datastromen op ons netwerk", reageert Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

"We willen immers vermijden dat een kleine groep van mensen het netwerk zodanig overbelast, dat anderen hierdoor gehinderd of benadeeld kunnen worden in hun optimale surfervaring. Snelheid blijft voor ons uitermate belangrijk."

De woordvoerder ziet ook geen probleem met de privacy: “De ingreep gebeurt automatisch wanneer we deze peer-to-peertrafiek detecteren. Wij kunnen niet zien om wélke bestanden het gaat. We zien dus wel de vrachtwagen, maar niet de lading.”

“We vertragen bovendien het downloadverkeer dan wel, maar we gaan deze toepassingen niet volledig blokkeren. Dat zouden we overigens ook énkel kunnen doen, indien we hiervoor een wettelijk verzoek van het parket zouden krijgen", aldus Coenjaerts.