Gescheiden vrouwen wachten nog op 200 miljoen euro alimentatie

Print
Gescheiden vrouwen wachten nog op 200 miljoen euro alimentatie

Gescheiden vrouwen wachten nog op 200 miljoen euro alimentatie

De achterstal in alimentatievergoedingen voor gescheiden vrouwen bedraagt in ons land zowaar 200 miljoen euro. De Dienst Alimentatievorderingen (Davo) verwacht een initiatief uit de politieke wereld.

De vrouwen die in twee maanden tijd geen alimentatie ontvingen, kunnen zich sinds 2004 wenden tot die dienst om het bedrag alsnog te vorderen.

Davo wist al 33 miljoen euro in te halen, maar op een enorm bedrag van 200 miljoen euro kon de dienst nog niet de hand leggen.

"Wij mogen geen beslag leggen op bedragen die het inkomen van de schuldenaars, meestal mannen, onder het leefloon brengen. Die beperking zou men kunnen laten varen. Dat is een politieke beslissing", aldus Davo-topman Tom Boelaert in een Corelio-krant.

"We raken hier het kernprobleem: nu hoeden we ons ervoor om de mannen in armoede te storten, maar ondertussen moeten de alleenstaande moeders het wel op eigen houtje zien te rooien."

Eerder dit jaar diende Maya Detiège (sp.a) een voorstel in waardoor gescheidenen makkelijker een beroep op de Davo kunnen doen. Zie: Detiège wil onderhoudsgeld makkelijker laten voorschieten door financiën.