"Homofoob geweld wordt strenger aangepakt door gerecht"

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft het college van procureurs-generaal opdracht gegeven om geweld tegen homo's strenger aan te pakken. Dat zegde hij in de Kamer aan Bert Schoofs (VB).

jdewit

Het VB-Kamerlid had vragen over het geweld van moslimjongens tegen een jonge Brusselaar, die bijna gewurgd werd. Volgens Schoofs is "de islamisering van onze samenleving de oorzaak van dit toenemende homofobe geweld". De Clerck zegde dat het aantal dossiers van homofoob geweld wel degelijk stijgt en dat "religieus extremisme een belangrijke rol speelt" in het homofobe geweld. "Maar belangrijk is ook dat bijna alle feiten in groep worden gepleegd."

Vzw

In antwoord op vragen van Kamerlid Bart Somers (Open Vld) zegde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) dat "homofoob geweld absoluut niet kan getolereerd worden". De minister zegde dat de politie "uitgebreid" wordt opgeleid over homofobie. Dat gebeurt in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. "De politie moet alle feiten apart verbaliseren. Er komt ook een vzw van politie en externen om deze problematiek op te volgen", zo luidde het.

Meer over de strijd tegen homofoob geweld vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Meer over Bart Somers

Aangeboden door onze partners