Limburgse schoorstenen geteisterd door kauwenplaag

Print
Limburgse schoorstenen geteisterd door kauwenplaag

Limburgse schoorstenen geteisterd door kauwenplaag

Dit jaar veroorzaakt de kauw, het kleine broertje van de kraai, opvallend meer overlast. Schoorsteenvegers, brandweerdiensten en de mensen van het Natuurhulpcentrum worden dagelijks opgeroepen om nesten uit schoorstenen te halen.

“Vaak is het een gevaarlijk werkje dat op een simpele manier kan worden vermeden. Eenvoudigweg een rooster op het gat van de schoorsteen leggen volstaat”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Er zitten heel veel kauwen in Limburg en de rest van Vlaanderen. Nu de jongen uit het ei zijn, produceert zo’n familie kauwen zeer veel decibels.

“Het lawaai is erg irritant, zeker als ze net in jou schoorsteen nestelen. Daarom krijgen we momenteel zoveel oproepen binnen om kauwen uit nesten te halen. Voor het overige is er in deze tijd van het jaar weinig overlast van kauwen”, zegt Sil Janssen.

Volgens hem wordt het pas ‘gevaarlijk’ als in het najaar de kachel of open haard opnieuw wordt aangestoken zonder de schoorsteen te kuisen.

“Een kauw blijft stokken in de schoorsteen droppen tot er eentje blijft hangen. Dat is het fundament van zijn nest. Daarop dumpt hij er allerlei - vaak brandbare - rommel. Het risico op schoorsteenbranden en CO-vergiftiging is daardoor reëel.”

Broedgelegenheid

De gestage groei van de kauwenpopulatie heeft verschillende oorzaken. “Het opportunistisch karakter is een belangrijk factor. Net zoals een rijk aanbod aan voedsel. Neem daarbij nog dat ze hier heel veel broedgelegenheid - op elk Vlaams dak staat een schoorsteen - vinden en je hebt de belangrijkste redenen waarom het goed gaat met deze kraaiachtige”, legt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen uit.

En het is net de combinatie kauw-schouw die zeer gevaarlijk kan zijn. “We dringen er bij Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege al lang op aan om een sensibiliseringscampagne te starten. Mensen moeten weten hoe ze kauwen uit hun schoorsteen kunnen weren”, zegt Jan Rodts.

Sil Janssen zegt het nog straffer: “Een verplichte rooster op de opening van een schoorsteen zou moeten worden opgenomen in de bouwvoorschriften. Het is een heel eenvoudige en goedkope methode."

Wanneer wij een nest uit een schoorsteen gaan halen, leggen we er altijd een rooster op. Om te voorkomen dat het weg waait of wordt wegggehaald door vogels verzwaren we het met gewichten. Een schoorsteen die is uitgerust met zo’n systeem blijft gegarandeert kauwvrij”, zegt Janssen.

Rooster op schoorsteen

Een rooster, al dan niet verzwaard met gewichtjes, voorkomt dat eender welke vogel zich nog in de schoorsteen gaat nestelen. Mensen van het Natuurhulpcentrum halen enkel een nest uit de schoorsteen als de vogel in nood is. Anders is het een werkje voor de schoorsteenveger.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio