1 gevangene per cipier in Hasselt; stakingsdagen beperkt tot 3 per jaar

Print
1 gevangene per cipier in Hasselt; stakingsdagen beperkt tot 3 per jaar

1 gevangene per cipier in Hasselt; stakingsdagen beperkt tot 3 per jaar

Hasselt - Hasseltse cipiers zijn niet zo zwaar belast, althans niet wanneer hun werkomstandigheden worden vergeleken met andere Vlaamse gevangenissen. Gemiddeld is er 1 cipier aanwezig per 1,3 gevangenen. Het Vlaamse gemiddelde is 1 cipier per 1,5 gevangenen. Ook het gemiddeld aantal stakingsdagen in Hasselt (3 dagen) sluit nauw aan bij dat van het Vlaamse gemiddelde (3,7 dagen)

De Antwerpse cipiers zijn het zwaarst belast van alle Belgische gevangenisbewaarders. Iedere personeelslid staat in Antwerpen in voor twee gedetineerden, terwijl het gemiddelde in Vlaanderen slechts 1,5 is en in Wallonië slechts 1,1.

Dat blijkt uit een studie van de N-VA-Kamerleden Theo Francken en Sophie De Wit. Zij gingen de verhouding gevangenen-personeel na per gevangenis. En ook dat blijkt een communautair probleem. In Vlaanderen moeten de cipiers anderhalf keer méér gevangenen bewaken per cipier dan in Wallonië.

Hoei is er het beste aan toe: daar heb je meer cipiers (80) dan gedetineerden (76). De Antwerpse cipiers zijn er het slechtst aan toe in België, alleen de gevangenis van Tilburg doet het nog slechter, maar daar gelden de Nederlandse normen(één cipier per vier gevangenen).

Stakingen

In 2010 gingen in Vlaanderen 56 dagen verloren door staking, in Wallonië 63 en in Brussel 31. Als je het gemiddelde per gevangenis berekent dan kom je aan 3,7 dagen in een Vlaamse bajes, 10,3 dagen in een Brusselse en 4,5 in een Waalse gevangenis.

De top drie van de meest stakende gevangenissen is: Sint-Gillis (31 dagen), Brugge (23 dagen), Doornik (18 dagen). In Hasselt werd "amper" 3 dagen gestaakt.

Overbevolking

Je zou verwachten dat in de gevangenissen met de grootste overbevolking of in de gevangenissen waar de verhouding gedetineerden-cipiers het slechtst is ook het meeste wordt gestaakt. Maar dat is niet zo.

In Antwerpen bedraagt de overbevolking gemiddeld 151,6% en staat iedere cipier in voor twee gedetineerden, in Andenne is er één bewaarder per gevangene en wordt slechts 95,1% van de capaciteit wordt gebruikt. Toch staakten de Antwerpse cipiers in 2010 slechts vier dagen en die van Andenne tien.

Voor N-VA bevestigen deze cijfers het beeld van “het traillistische Wallonië met sterke vakbonden en veel overheidspersoneel. Een perfide geest zou zeggen: staken helpt. Hoe meer je protesteert, hoe meer personeel je blijkbaar bij krijgt”.

Gevangenissen    
Vlaanderen (gemiddeld)   1,53,7
België (gemiddeld) 1,3 4,5
Hasselt  1,3 3
Merksplas 1,35
Antwerpen 24
Mechelen  1,1 2
Turnhout 1,33
Hoogstraten 1,23
Dendermonde  1,53
Tilburg  4,13

Legende van tabel:

In de eerste kolom vindt u de gevangenis;
in de tweede het aantal gedetineerden waarvoor één personeelslid moet zorgen;
in de derde het aantal stakingsdagen.
Voor Vlaanderen en België gaat het bij de stakingen om gemiddelden.

JDW

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio