"Hoelang gaat Moureaux realiteit in Molenbeek nog ontkennen?"

Philippe Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, relativeert de klachten over de onveiligheid in zijn gemeente. Onlangs raakte bekend dat reclamebureau Mortierbrigade wegtrekt uit Molenbeek en naar Schaarbeek verhuist, omdat er in de buurt te veel agressie, vandalisme en inbraken zijn.

ikerremans

"Er is daar in de buurt een probleem, ja", reageert Moureaux. "Ik praat die feiten niet goed, maar u heeft de bewakingsagent van die firma toch zelf gehoord op Terzake? In zijn logboek stonden een à twee incidenten per maand genoteerd. Bon, over wat hebben we het dan? Waar is het grote samenlevingsprobleem?"

Investeringen

Moureaux heeft het over leugens, want volgens hem situeren de problemen zich slechts in enkele straten. "Ik stoor me aan het amalgaam dat gemaakt wordt van Molenbeek als nieuwe Bronx. Van alle Brusselse politiezones gebeuren de meeste interpellaties in onze zone", zegt hij nog.

"Het gaat net beter met Molenbeek. Er is zwaar geïnvesteerd in de probleemwijken en in de Kanaalzone raakt de sociale mix hersteld door renovatie en nieuwbouw. (...) Zeggen dat wij de middenklasse verwaarlozen uit electoraal motief is pure intoxicatie. We zijn er nog niet, maar de statistieken zijn niet slecht."

Realiteit ontkennen

Toch klinken er ook heel wat andere stemmen. Deze week kwam er opnieuw een noodkreet uit Molenbeek. Ook reclamebureau Famous gaat weg uit de buurt, omdat het reclamebedrijf het beu is te moeten investeren in veiligheidsagenten en vervoerdiensten om werknemers naar het openbaar vervoer of hun auto te brengen.

"Hoelang gaat Moureaux de realiteit nog ontkennen? Hoeveel bedrijven en gezinnen moeten nog vertrekken voor hij inziet dat Brussel nood heeft aan één kordaat veiligheidsbeleid in plaats van een versnipperde werking?", zegt N-VA senator Karl Vanlouwe. "De 19 Brusselse burgemeesters en zes korpschefs van de Brusselse politiezones staan een structurele aanpak van de onveiligheid in de weg.”

“Wat we nodig hebben in Brussel is één veiligheids- en politiebeleid met één politiek verantwoordelijke en met één politiechef. We moeten durven nadenken over een gewestelijke minister of staatssecretaris voor de veiligheid. Brussel heeft nood aan een grondige herstructurering, in het belang van de Brusselaar én de dagelijkse pendelaar naar de hoofdstad. Dat afdoen als ‘un fantasme institutionnel des Flamands’, een institutioneel waanbeeld van de Vlamingen, is al te gemakkelijk.”

Meer over het veiligheidsprobleem in Brussel vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Beeld Photo News

Meer over Philippe Moureaux