Vakbonden willen Chokotoff niet kwijt

De vakbonden maken zich zorgen over de toekomst fabriek van Kraft Foods - het vroegere Cote d'Or - in Halle. Ze vrezen dat de productie van Chokotoff, Mignonetten en Bouchees op de helling staat en naar lagelonenlanden kan verhuizen.

jvangeyte

Sinds de overname van het Britse Cadbury in 2010 is Kraft Foods aan een internationale herschikking van zijn activiteiten bezig. Bovendien moet er goedkoper worden geproduceerd. In Halle stelde de directie volgens de vakbond alvast een plan op, waarin 10% tot 15% wordt bespaard.

Als toekomstperspectief lanceert Kraft Foods Halle de idee om van Halle een ankerfabriek te maken voor premium tabletten en repen. Voor typisch Belgische producten zoals de Bouchees, Mignonetten en Chocotoff zou er dan geen plaats meer overblijven. Die productie zou kunnen verschuiven naar het voormalige Oostblok. Volgens de vakbonden zal dit ongetwijfeld gevolgen hebben voor het personeelsbestand.

De bonden hebben de Europese directie dan ook aangeschreven om de bekende producten in Halle te behouden. Hij wijst er ook op dat de Europese directie 10 miljoen euro kon incasseren uit de winsten van de fabriek in Halle. Voorts kondigt de bond voor morgen een symbolische actie aan tijdens de ploegenwissel om 14u.

Volgende maandag wordt de beslissing van de Europese directie op een bijzondere Ondernemingsraad bekendgemaakt.

JVG