Aviapartner houdt 24-urenstaking op Zaventem wegens verlies licenties

Bij afhandelaar Aviapartner op de luchthaven van Zaventem is woensdagavond een 24-urenstaking gestart. Er gebeurt geen afhandeling van zowel passagiersvluchten als cargo, zo zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond. De staking duurt tot donderdagavond 18.00u. De vakbondsman verwacht hinder voor een deel van de luchthaven.

ibroeksteeg

De staking is een gevolg van het verlies door Aviapartner van haar licenties op de luchthaven voor de komende zeven jaar. Deze gaan naar het Zwitserse bedrijf Swissport, de grootste afhandelaar ter wereld. Flightcare, de tweede afhandelaar die actief is op de luchthaven, behoudt zijn licentie. Dat heeft luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC) woensdag beslist.

Ongerustheid

Het gaat volgens Van Camp om de afhandeling van de maatschappijen Thomas Cook, Pegasus, LOT, British Airways en BMI. Het personeel is ongerust over wat de toekomst brengt, nu - naast Flightcare - nieuwkomer Swissport de licenties krijgt. Volgens de BBTK-vakbondsman zijn rechtstreeks 1.200 banen betrokken, en onrechtstreeks 1.800 banen. "Het is afwachten wat Swissport doet".

De vakbonden willen donderdag een onderhoud met luchthavenuitbater Brussels Airport over de beslissing.

Lastenboek

Bij Aviapartner in Zaventem werken circa 1.700 à 1.800 mensen waarvan er een 1.000-tal hun job zullen verliezen als gevolg van het wegvallen van de licentie. Ook bij de overige werknemers - het gaat om mensen uit de personeelsdienst, boekhouding, check-in - zullen ongetwijfeld heel wat jobs sneuvelen. Vraag is hoeveel werknemers Swissport zal overnemen. In het lastenboek voor de toekenning van licenties staat alvast gestipuleerd dat de overgenomen werknemers overeenkomstig CAO32bis al hun loon- en arbeidsvoorwaarden behouden.

Verrassing

De vakbonden reageerden woensdagnamiddag verrast want men had eerder verwacht dat Flightcare, dat deel uitmaakt van een Spaans moederbedrijf, haar licentie zou verliezen. "Ik had dit niet verwacht, want Aviapartner is zeker sociaal gezien een van de sterkere spelers van de luchthaven. Voor de betrokken personeelsleden is dit dus een ramp. We zullen keiharde garanties eisen voor al het personeel dat wordt overgenomen", aldus vakbondssecretaris Thierry Vuchelen (ACLVB).

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners