De Ridder "verbijsterd" over antisemitisme - De Smet wil Holocaust in eindtermen

Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (Open Vld) klaagt de toename van het antisemitisme in Brussel en Vlaanderen aan.

ssimons

De Ridder heeft reeds meermaals antisemitische incidenten aangeklaagd en heeft steeds gepleit voor het bestrijden van elke vorm van racisme. Op dinsdag 7 juni deed ze dit opnieuw in het Vlaams Parlement. Minister Pascal Smet kreeg een aantal erg kritische vragen voorgeschoteld naar aanleiding van de studie ‘Jong in Brussel’. Antisemitisme blijkt enorme proporties aan te nemen bij allochtone jongeren in onze hoofdstad.

Uit de VUB- studie blijkt dat de Brusselse jongeren antisemitische denkbeelden niet schuwen. Bijna de helft van de allochtone jongeren en tot 10% van de autochtone jongeren zouden zich kunnen vinden in antisemitische stellingen zoals: “Wanneer je met een jood zaken doet, moet je extra alert zijn”, of “joden hitsen op tot oorlog” e.a.

Schokkend

“Deze cijfers zijn gewoon schokkend”, aldus Annick De Ridder. “Wie de internationale context of het Israëlisch-Palestijns conflict als excuus hiervoor zou gebruiken, zit er volledig naast. Antisemitisme is verwerpelijk en kan nooit vergoelijkt worden onder het mom van een internationaal conflict dat in onze contreien wordt geïmporteerd.”

Holocaust in eindtermen

Minister Pascal Smet veroordeelde het toenemend antisemitisme en verklaarde zich bereid in te gaan op een aantal van de suggesties van de commissieleden.

Een pasklaar antwoord, waarmee alle problemen van de baan zouden zijn, is er niet. Toch zijn er tal van maatregelen die kunnen genomen worden.

Allereerst zullen er in de volgende JOP-studie (Jeugd Onderzoek Platform 2012) specifiek vragen worden opgenomen die peilen naar antisemitisme en dit in grote steden zoals Antwerpen en Gent. “Dit is een goede zaak”, aldus de Vlaams volksvertegenwoordiger, “zo komen we te weten hoe ook jongeren in andere steden staan tegenover hun joodse stadsgenoten”.

Ten tweede zal de Minister nadenken over de uitbreiding van de eindtermen (zowel ASO, BSO, TSO en KSO), zodat àlle Vlaamse scholieren zullen afstuderen met kennis van zaken over de Holocaust. “Dit is een minimum minimorum”, vervolgt De Ridder, “reeds jaren dring ik hierop aan, ik ben dan ook verheugd dat de Minister dit zal opnemen in zijn beleid”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer