Flahaut maakt Kamerlid boos door microfoon uit te schakelen

Kamervoorzitter André Flahaut wil het reglement tijdens het vragenuurtje in de Kamer strikter naleven dan in het verleden. Woensdag mocht Kamerlid Nadia Sminate (N-VA) dat al aan den lijve ondervinden. Nog voor ze haar vragen aan minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx had kunnen stellen, zette Flahaut haar microfoon al uit.

ikerremans

Tijdens het vragenuurtje mogen de Kamerleden de regering aan de tand voelen over actuele thema's. Voor de vraag krijgen ze elk twee minuten de tijd, voor hun repliek op het antwoord van de minister mogen ze nog een minuut aan het woord komen.

Om te voorkomen dat het vragenuurtje week na week langer uitloopt, houdt Flahaut de klok nauwgezet in het oog. Zijn partijgenoot Patrick Moriau (PS) en sp.a'er Dirk Van der Maelen (sp.a) konden daardoor hun replieken niet afronden. Ook Eva Brems (Groen!) onderging aan het einde van het vragenuurtje hetzelfde lot.

Reglement voor iedereen

Maar Nadia Sminate mocht zelfs haar vraag niet afmaken. Zij wilde minister Onkelinx aan de tand voelen over een verslag van het Rekenhof over het Riziv. Jammer genoeg soupeerde ze haar volledige spreektijd op door te citeren uit het verslag. Kamervoorzitter Flahaut spoorde haar twee keer aan om voort te maken, maar na twee minuten ging de microfoon onherroepelijk uit.

"Het reglement geldt voor iedereen", stelde Flahaut vastberaden. Minister Onkelinx toonde zich van haar sportiefste kant en las alsnog het voorbereide antwoord voor. Tot hilariteit van het halfrond repliceerde Sminate met een gemeende: "dit was geen antwoord op mijn vraag".

Beeld Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer