Leuvens museum M wint MuseumPrijs 2011

Het Museum voor Schone Kunsten van Elsene, het museum M in Leuven en het Musée de l'orfévrerie in Seneffe hebben de MuseumPrijs 2011 gewonnen. De prijs is een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters. Elk jaar worden een Vlaams, een Brussels en een Waals museum beloond met elk 10.000 euro. De uitreiking vond dinsdag plaats in Cinematek in Brussel.

ibroeksteeg

De winnende musea worden uitgenodigd het prijzengeld te besteden aan projecten die een nieuw publiek aantrekken, zoals kinderen en jongeren, personen met een handicap en kansarmen. De jury bewondert M in Leuven voor "de degelijke aanpak waarmee het nieuwe museum werd voorbereid en er na amper twee jaar volledig 'staat'". Voorts looft de jury ook de samenwerking met amateurkunstenaars en "het bespelen van een brede waaier van onderwerpen waarin een zeer breed publiek zijn gading kan vinden".

Over het Museum voor Schone Kunsten van Elsene zegt de jury dat ze aangenaam verrast is over "de mooie evolutie die het museum de jongste jaren maakte". Het museum kreeg volgens de jury een duidelijke identiteit.

"Het museum van Seneffe wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle kunstuitdrukkingen en bezienswaardigheden, van alle stijlen en uit alle perioden. Het slaagt met verve in die missie", luidt het in het juryrapport over het Musée de l'orfévrerie.

Vlaamse publieksprijs

M in Leuven viel twee keer in de prijzen: het museum ging ook aan de haal met de Vlaamse publieksprijs. In Wallonië koos het publiek voor het Musée des Arts Contemporains in Hornu (Henegouwen). Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsmacht kreeg de publieksprijs voor Brussel. De publieksprijs is goed voor 2.500 euro aan prijzengeld om te investeren in de toegankelijkheid van het museum.

De kinderjury koos voor het Brusselse Museum van de Molen en de Voeding, het Gentse Museum voor Schone Kunsten en het Maison des Géants in Aat.

Beeld: Photonews